Koje dionice bi mogle profitirati od AI euforije?

Petak, 10. veljače 2023.

Trenutno uzbuđenje i buka oko razvoja i upotrebe umjetne inteligencije (AI) i upotrebe tehnologija baziranih na umjetnoj inteligenciji, sve je više prisutna i kod investitora.

Iako je posljednjih godina AI brzo napredovao, što je dovelo do povećanja ulaganja, istraživanja i inovacija na tom području, početak euforije datira od kraja prošle godine. Naime, 30. studenog je lansiran AI chatbot, ChatGPT, od strane startup kompanije OpenAI. Već u siječnju ChatGPT je dosegnuo popularnost usporedivu s TikTokom s obzirom da je premašio granicu od 100 milijuna korisnika.

Nije trebalo dugo da aktualni tehnološki lideri prepoznaju potencijale nove tehnologije. Tablica u nastavku prikazuje dionice kompanija koje su trenutno u centru AI euforije.

Tablica AI dionice

Nakon što je krajem siječnja Microsoft (MSFT) objavio investiciju tešku više milijardi dolara u OpenAI, već je ovaj tjedan prezentirao unapređenje svoje tražilice Bing sa tehnologijom baziranom na ChatGPT-u.

A da je ovo partnerstvo ozbiljna prijetnja njihovoj trenutnoj dominantnoj tražilici Googleu uvidjeli su u Alphabetu (GOOG; GOOGL). Njihov odgovor je došao u obliku chatbota Bard s kojim Google planira  poboljšati rezultate svoje tražilice.

Na sve ovo pozitivno reagiraju i investitori. Iako je od početka godine vidljiv ponovni interes ulagača za tehnološke dionice, dionice ranije spomenutih kompanija pokazuju impresivnu izvedbu. Tako primjerice dionice Microsofta i Alphabeta, čije tržišne kapitalizacije premašuje 1 bilijun dolara, bilježe skok od preko 11%. Dionica GOOGL bi imala još bolju izvedbu da chatbot Bard nije dao pogrešan odgovor u promotivnom videu, a što je uzrokovalo pad dionice od gotovo 8% ove srijede.

Osim ove dvije tehnološke kompanije, poznate po velikim ulaganjima u AI tehnologiju su i kompanije koje kreiraju čipove poput Nvidia (NVDA) i Advanced Micro Devices (AMD). Njihove dionice bilježe još bolju izvedbu od početka godine. Dionica NVDA je skočila 52%, a dionica AMD 31%.

U fokusu ulagača je sve više i softver kompanija C3.ai (AI) čiji burzovni simbol asocira na engleski naziv umjetne inteligencije (AI). Zahvaljujući potpunom fokusu na trenutno vodeći trend u segmentu tehnologije donio je eksplozivan rast dionice C3.ai ove godine. Cijena dionice AI se više nego udvostručila od početka godine, no u obzir treba uzeti da se radi o kompaniji manje tržišne kapitalizacije koja je trenutno na razini oko 2,5 milijarde dolara.

Međutim, i s druge strane Tihog oceana razmišljaju o ovom novom trendu pa kineski tehnološki divovi također ne zaostaju sa objavama o umjetnoj inteligenciji. Alibaba (BABA) je izvijestila da radi na svojoj verziji proizvoda sličnog ChatGPT-u, dok je Baidu (BIDU) ranije ovaj tjedan najavio lanisranje „Ernie bota“  koji je njihova verzija AI chatbota. Ponovno otvaranja kineskog gospodarstva nakon strogih Covid mjera kao i euforija oko AI dionica pomogle su rastu Alibabe 19% i Baidu 33% u 2023. godini.

Iako će tehnologija bazirana na umjetnoj tehnologiji, od chatbotova i glasovnih asistenata do samovozećih automobila i medicinskih dijagnostičkih alata, sigurno mijenjati način na koji živimo i radimo, ulagači ne trebaju zaboraviti ranije burzovne favorite koji nisu na kraju  promijenili svijet kako se mislilo, a što se na kraju odrazilo negativno na cijene dionica u koje su ulagali. Primjerice velika očekivanja od 3d printera, legalizacije marihuane u SAD-u ili kripto euforija su jedne od poznatijih u posljednjih 10 godina.

Također, ne treba ignorirati ni zabrinutost za negativni utjecaj umjetne inteligencije u scenariju njezinog širokog usvajanja. Dobar dio ljudi bi mogao izgubiti svoje poslove, a s opravdanim razlogom se spominje mogućnost korištenja AI tehnologija u zlonamjerne svrhe.

Nadajmo se da će unatoč ovim izazovima, uz prave pristupe i odgovorno ulaganje, umjetna inteligencija transformirati svijet na bolje i time opravdati trenutni optimizam ulagača.

IZJAVA O OGRANIČENJU ODGOVORNOSTI:

Sadržaj u ovom članku ne predstavlja investicijski savjet niti se smije tumačiti kao preporuka za kupnju odnosno prodaju ili poziv na kupnju odnosno prodaju financijskog instrumenta ili grupe instrumenata koji se u istom eventualno spominju. Sve izneseno u ovom članku dano je isključivo u informativne svrhe. Prije početka trgovanja bilo kakvim financijskim instrumentom važno je uzeti u obzir rizike povezane s ulaganjem u iste. Trgovanje dionicama, ETF-ovima i ostalim financijskim instrumentima uključuje visoki rizik, pa postoji mogućnost gubitka dijela ili cjelokupnog uloženog iznosa. Prethodni prinosi financijskih instrumenata nisu jamstvo budućih prinosa.

Vlatko Kesegić

FIMA-VRIJEDNOSNICE d.o.o.

www.fima-vrijednosnice.hr