Kineske tehnološke kompanije odahnule nakon Bidenove pobjede

Utorak, 10. studenoga 2020.

Kineska tehnološka industrija, jedna od glavnih meta američkog predsjednika Donalda Trumpa u sukobu s Pekingom, nada se da izabrani predsjednik Joe Biden može stvoriti konstruktivniji odnos, ali malo tko od analitičara smatra da će rivalstvo iščeznuti.
Washington tvrdi da kineski tehnološki divovi, poput Huawei Technologiesa, vlasnika TikToka, ByteDancea i Tencent Holdingsa, predstavljaju prijetnju za nacionalnu sigurnost i uveo im je sankcije, koje su im poremetile lance opskrbe i uskratile im mogućnost globalnog širenja.
Uvrštenjem na trgovinsku crnu listu, administracija Donalda Trumpa stjerala je Huawei i ByteDance u kut, a pristup američkim dobavljačima izgubile su i druge kineske tvrtke.
Trump je ByteDanceu naložio da proda američku podružnicu TikToka, zaprijetivši zabranom. Kineska kompanija sada pregovara s Walmartom i Oracleom o formiranju nove tvrtke koja će nadgledati njezino poslovanje u SAD-u.
Huaweiju, najvećem svjetskom proizvođaču mobitela i opreme za mobilne mreže, američke su trgovinske zabrane blokirale pristup čipovima lišavajući ga ključnih dijelova…

Više na:https://www.seebiz.eu/tehnologija/kineske-tehnoloske-kompanije-odahnule-nakon-bidenove-pobjede/244882