Kako je koronavirus utjecao na povrat kapitala investitorima na ZSE

Utorak, 30. lipnja 2020.

Povratak virusa odnosno ponovno ubrzano širenja COVIDa-19 vratio je fokus ulagača na svjetskim burzama na praćenje podataka o zaraženima. Iako su ulagači u podsvjesti računali na rizik drugog vala pandemije, on je ipak bio ‘predodređen’ tek za jesen pa pretpostavka da će ekonomije tijekom ljeta biti u cijelosti otvorena sada dolazi pod upitnik.
Rast broja novih slučajeva zaraze neugodno je iznenadio i domaće ulagače koji su donedavno optimistično počeli kupovati dionice koje su do sada bile najviše pogođene virusom. Novi rasplet događaja svakako je utjecao na splašnjavanje optimizma pa su se na meti rasprodaje ponovno našle prvenstveno dionice iz turističkog sektora.
S novim valom zaraze ili bez, menadžmenti vodećih listiranih kompanija svakako su računali na vrlo izazovnu godinu. Osim što su odmah početkom pandemije objavile procjene utjecaja COVID-19 na svoje poslovanje dobar dio kompanija očekivano je najavio uštede koje se direktno odnose i na njihove dioničare.

Izuzev štete nastale koronavirusom uslijed korekcije cijena dionica koje drže, promjene u odlukama o povratu kapitala koje svojim dioničarima kompanije isplaćuju druga je cijena koju će ove godine ulagatelji morati platiti…
Više na:kako-je-koronavirus-utjecao-na-povrat-kapitala-investitorima-na-zse

IZJAVA O OGRANIČENJU ODGOVORNOSTI:

Sadržaj u ovom članku ne predstavlja investicijski savjet niti se smije tumačiti kao preporuka za kupnju odnosno prodaju ili poziv na kupnju odnosno prodaju financijskog instrumenta ili grupe instrumenata koji se u istom eventualno spominju. Sve izneseno u ovom članku dano je isključivo u informativne svrhe. Prije početka trgovanja bilo kakvim financijskim instrumentom važno je uzeti u obzir rizike povezane s ulaganjem u iste. Trgovanje dionicama, ETF-ovima i ostalim financijskim instrumentima uključuje visoki rizik, pa postoji mogućnost gubitka dijela ili cjelokupnog uloženog iznosa. Prethodni prinosi financijskih instrumenata nisu jamstvo budućih prinosa.