JPMorgan, Wells Fargo i Citi objavili odlične rezultate, zašto su im brojke tako dobre?

Ponedjeljak, 17. travnja 2023.

Velike banke u Americi za izvrsne brojke mogu zahvaliti rastućim kamatnim stopama, koje bankama omogućuju da naplaćuju više zajmove koje daju, dok kamate na štednim računima ostaju niske. Banke stavljaju u džep razliku, koja je poznata kao neto prihod od kamata. Čini se da će banke i dalje imati koristi od današnjeg okruženja visokih kamata: JPMorgan je predvidio da će neto prihod od kamata biti 7 milijardi dolara veći nego što je banka ranije predviđala.
No, visoke kamate dvosjekli su mač. Iako su više stope potaknule zarade velikih banaka, one također otkrivaju slabosti u bilancama, kao što je i sam Dimon upozorio. To znači da regionalne banke, kojima nedostaje financijska težina većih, za ublažavanje mogućih gubitaka – to je u biti razlog zašto je SVB propao – možda neće imati tako dobre vijesti za podijeliti kada budu izvješćivale o zaradi sljedeći tjedan.
Drugim riječima, ono što je dobro za prihode velikih banaka nije nužno dobro za gospodarstvo. Doista, podaci objavljeni u petak pokazuju da gospodarstvo usporava. Maloprodaja je u ožujku pala za 1%, dva puta više nego što su ekonomisti očekivali.
Preneseno sa CNBC Daily open