‘Izgubljeno desetljeće‘ na Zagrebačkoj burzi

Ponedjeljak, 30. prosinca 2019.

Preostao je još jedan trgovinski dan u ovoj godini i s njim Zagrebačka burza zatvara godinu s dvoznamenkastim prinosima svojih vodećih dioničkih indeksa. Glavni dionički indeks Crobex porastao je 15,80 posto u 2019. dok je blue chip inačica Crobex10 porasla 18 posto. Rast cijena domaćih dionica u 2019. godini, iako slabiji od rezultata na većini ostalih svjetskih burzi, ipak je bolji nego izvedba u cijelom proteklom desetljeću koje je na zalazu.

Indeks Crobex 2010-te zaključuje na gotovo identičnoj razini kao prije deset godina. Kraj 2009. godine indeks je dočekao također na razinama od oko 2000 bodova, točnije 2004 boda, što daje prinos od tek 1 posto u zadnjih deset godina. Cijene dionica najkvalitetnijih kompanija na burzi mjerene indeksom Crobex10 imale su nešto bolji rezultat s prinosom od gotovo 14 posto bez uključenih dividendi.

S obzirom na rezultate većine svjetskih dioničkih indeksa koji su u zadnjih deset godina nadoknadili gubitke uzrokovane financijskom krizom, te premašuju ili se nalaze u blizini svojih rekordnih razina, investitori na domaćoj burzi bili su suočeni s ‘izgubljenim desetljećem’. Naime, svaka dobitna godina bila je pokrivena i gubitnom godinom…
Više na:https://lider.media/poslovna-scena/hrvatska/izgubljeno-desetljece-na-zagrebackoj-burzi-129581

IZJAVA O OGRANIČENJU ODGOVORNOSTI:

Sadržaj u ovom članku ne predstavlja investicijski savjet niti se smije tumačiti kao preporuka za kupnju odnosno prodaju ili poziv na kupnju odnosno prodaju financijskog instrumenta ili grupe instrumenata koji se u istom eventualno spominju. Sve izneseno u ovom članku dano je isključivo u informativne svrhe. Prije početka trgovanja bilo kakvim financijskim instrumentom važno je uzeti u obzir rizike povezane s ulaganjem u iste. Trgovanje dionicama, ETF-ovima i ostalim financijskim instrumentima uključuje visoki rizik, pa postoji mogućnost gubitka dijela ili cjelokupnog uloženog iznosa. Prethodni prinosi financijskih instrumenata nisu jamstvo budućih prinosa.