Inovacija na rasprodaji; uspon i pad Ark ETF-ova

Utorak, 7. lipnja 2022.

Fond menadžerica Cathie Wood, glavni i izvršni investicijski direktor društva za upravljanje fondovima ARK Invest, još prošle godine bila je na vrhuncu slave na Wall Streetu.

Njezin aktivno upravljani, burzovno trgovani fond ARK Inovacija (ARKK) u 2020. godini ostvario je prinos od 150%. Osim što je ovako visok prinos ostvaren u godini obilježenoj pandemijom, on je bio značajno iznad izvedbe ostatka tržišta koje je raslo 16% mjereno S&P 500 indeksom.

Vizija Cathie Wood, da su u svijetu koji se rapidno mijenja disruptivne inovacije ključ za rast, usmjerila je ulaganja ARK Investa u dionice kompanija koje će svojim proizvodima i uslugama promijeniti svijet.

Među njima izdvaja se rano prepoznavanje potencijala Tesle (TSLA) pa su dionice vodećeg proizvođača električnih vozila gotovo 4 i pol godine zauzimale mjesto najveće pozicije u glavnom ARK Inovacija ETF-u.

Ostale dionice u fokusu ulaganja ARK-a bile su također kompanije inovativnih rješenja što znači da su ih investitori vrednovali po svojim brzorastućim (growth) karakteristikama, a ne po tradicionalnim vrijednosnim parametrima poput profitabilnosti i ostalih fundamenata. Ovo se pokazalo kao dobitna kombinacija u iznimno turbulentnoj 2020. godini.

Naime, pojavom COVID-19 virusa, trenutno su stvoreni novi uvjeti rada i zabave od doma, a dionice kompanija koje su odjednom postale neizostavne u svakodnevnim životima potrošača, a u kojima je ARK uglavnom imao udjele, uzletjele su, a time i ARKK ETF.

A iznadprosječni prinos fondova, kao i vizija koju je Cathie Wood uspješno prezentirala javnosti, privukla je milijune pratitelja na socijalnim mrežama te milijarde dolara u fondove pod njenim upravljanjem. Novi priljev novca, pogodni uvjeti za tehnološke dionice uslijed povijesno niskih kamatnih stopa te fokus investitora u što Ark Invest ulaže, s obzirom na svakodnevni prikaz stanja portfelja kao u slučaju svakog drugog ETF-a, pozicije u njezinom portfelju dobile se dodatni poticaj od strane kupaca.

Sve navedeno osiguralo je Cathie Wood status na Wall Streetu do razine da ju se nazivalo novim Warren Buffettom, legendarnim investitorom koji se s obzirom na svojih preko 90 godina života investitorima sve više činio kao stara priča u novom, tehnološki dominiranom, vremenu.

No, krajem 2021. godine počinje bolno otriježnjenje. Usprkos još uvijek aktualnoj pandemiji, pojavom novih cjepiva, tržišnim sudionicima postaje jasno da se život ipak kad-tad mora vratiti pred-pandemijskim uvjetima. Time su se raniji dobitnici COVID lockdown ere ubrzo našli na meti prodavatelja, a kompanije „stare ekonomije“, poput primjerice naftnih, u ponovnoj blagonaklonosti investitora.

Nadalje, pandemija, koja osim što je uzrokovala preko 6 milijuna smrtnih slučajeva, za posljedicu je imala i cijeli niz problema s opskrbnim lancima. Kad se inflatornim pritiscima koje uzrokuje problemi u proizvodnji dodaju utjecaji u bilijunima dolara vrijednih stimulacija koji su ubrizgani u svjetsku ekonomiju, što fiskalnim, što monetarnim putevima, razvilo se povoljno okruženje za rasplamsavanje inflacije kojoj danas svjedočimo.

Američka središnja banka, Fed, koja je nekoć zazivala inflaciju i istu negirala s obrazloženjem da je samo prolaznog karaktera, ove godine napravila je nagli zaokret i pokrenula proces stezanja monetarnih uvjeta s ciljem borbe protiv inflacije.

Ovo je značio početak dizanja ključnih kamatnih stopa i smanjenje bilance Feda kroz kvantitativno stezanje. Uvjeti koji su pogubni za visoke valuacije brzorastućih dionice, pa su se pozicije iz portfelja Ark ETF-ova dodatne našle na meti prodavatelja.

Da stvar bude gora, među prodavateljima inovativnih dionica nisu bili samo oni koji su ranije posjedovali dionice, već su se pojavili i oni s namjerom zarade na preokretu sreće Cathie Wood krateći dionice iz njezinog fonda. Najekstremniji primjer ovog bila je pojava ETF-a kratice SARK koji za cilj ima inverzno pratiti izvedbu ETF-a ARKK te time omogućiti profit od pada cijena dionica Ark-ovog fonda.

S ovim problemima pred sobom Ark Invest proživljava najtežu godinu u svom postojanju. Naime, fond ARKK od početka godine potonuo je 54%, a tek smo u lipnju. Izvedba u posljednjih godinu dana još je negativnija s obzirom da je ARKK izgubio preko 60% naspram S&P 500 indeksa koji je tek nedavno prešao u negativni teritoriji na godišnjoj razini (prikazano na grafikonu u nastavku).

Ark vs SP500

Izvor: Bloomberg; FIMA-Vrijednosnice

Određene pozicije u fondu, poput, u ovom trenutku najzastupljenijeg Zoom-a (ZM) potonule su i preko 60% u odnosnu na nabavnu cijenu. A dugo vremena najvažnijima pozicija, Tesla, padom vrijednosti od 32% u 2022. godini izgubila je vodeće mjesto u ETF-u i sada zauzima drugo mjesto. Pregled najvažnijih pozicija portfelja ARKK s promjenama u odnosnu na nabavnu vrijednost prikazujemo u nastavku.

ARKK portfelj

Izvor: cathiesark.com; FIMA-Vrijednosnice

Usprkos svemu, ova fond menadžerica i dalje uživa visoko povjerenje investitora. To najbolje potvrđuje iznos imovine pod upravljanjem Ark Investa koje se trenutno procjenjuje na oko 20-tak milijardi dolara. Također, oštra korekcija cijena dionica dovela je vrijednost udjela Ark-ovih ETF-ova do ekstremnih razina preprodanosti kada se promatra kretanje cijene na tjednim grafikonima. Zbog ovoga fond privlači potražnju investitora koji procjenjuju potencijalno dno i nadaju se da priča 66 godišnje Cathie Wood još nije gotova.

IZJAVA O OGRANIČENJU ODGOVORNOSTI:

Sadržaj u ovom članku ne predstavlja investicijski savjet niti se smije tumačiti kao preporuka za kupnju odnosno prodaju ili poziv na kupnju odnosno prodaju financijskog instrumenta ili grupe instrumenata koji se u istom eventualno spominju. Sve izneseno u ovom članku dano je isključivo u informativne svrhe. Prije početka trgovanja bilo kakvim financijskim instrumentom važno je uzeti u obzir rizike povezane s ulaganjem u iste. Trgovanje dionicama, ETF-ovima i ostalim financijskim instrumentima uključuje visoki rizik, pa postoji mogućnost gubitka dijela ili cjelokupnog uloženog iznosa. Prethodni prinosi financijskih instrumenata nisu jamstvo budućih prinosa.

Vlatko Kesegić

FIMA-VRIJEDNOSNICE d.o.o.

www.fima-vrijednosnice.hr