Indeksi porasli nakon dva dana oštrog pada

Petak, 3. prosinca 2021.

Nakon dva dana oštrog pada, na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi snažno porasli, no ulagači i dalje s opreznom prate vijesti o omikron varijanti koronavirusa.
Dow Jones ojačao je 617 bodova ili 1,82 posto, na 34.639 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,42 posto, na 4.577 bodova, a Nasdaq indeks 0,83 posto, na 15.381 bod.
Na Wall Streetu vlada nestabilnost od kraja prošloga tjedna, kada su zaredale vijesti o pojavi omikron varijante koronavirusa, koja bi mogla biti zaraznija od prethodnih i otporna na postojeća cjepiva, pa se ulagači plaše ponovnog zatvaranja gospodarstava, što bi usporilo oporavak od koronakrize.
Zbog toga su prošloga petka cijene dionica oštro pale. U ponedjeljak su se ponešto oporavile, no potom se u utorak i srijedu ponovno strmoglavile.
„Imali smo 29 dana zaredom kako S&P 500 indeks nije porastao ili pao više od 1 posto, a potom ′boom′ – pojavio se omikron i posljednjih pet dana imamo eksploziju nestabilnosti. Nakon najvećeg dvodnevnog pada tržišta u više od godinu dana, konačno je u četvrtak zabilježen nekakav odskok. No, nesigurnost u vezi omikrona i dalje je prisutna”, kaže Ryan Detrick, strateg u tvrtki LPL Financial.