Indeksi na Wall Streetu uzletjeli na krilima niže inflacije

Četvrtak, 11. kolovoza 2022.

Cijene dionica na Wall Streetu u srijedu su uzletjele na krilima objave da je inflacija u SAD-u u srpnju na godišnjoj razini iznosila 8,5 posto, manje od očekivanja i niže nego mjesec dana ranije, što je ojačalo nade investitora da će Fed sada biti manje agresivan s podizanjem kamatnih stopa.
Oštar pad cijene benzina pomogao je usporavanju rasta godišnje inflacije u najvećem svjetskom gospodarstvu s rekordnih lipanjskih 9,1 posto, na 8,5 posto u srpnju. Na mjesečnoj razini indeks je gotovo stagnirao, nakon što je u lipnju porastao 1,3 posto, objavilo je ministarstvo rada.
Taj podatak potaknuo je uzlet cijena dionica, budući da je prvi uočljiv znak olakšanja za Amerikance, koji već mjeecima pozorno prate rast cijena.
Tržišni sudionici sada procjenuju da su šanse da Fed u rujnu ponovno podigne kamatne stope za 0,75 postotnih bdova, treći put uzastopno, na svega 43,5 posto, dok je prije objave podatka o inflaciji taj postotak iznosio gotovo 70 posto. Većina ih sada procjenjuje, njih 56,5 posto, da će Fed podići kamate za 0,5 posto.
Više na:indeksi-uzletjeli-na-krilima-nize-inflacije