Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi dosegnuli nove najviše razine u povijesti jer se ulagači nadaju da će SAD i Kina postići trgovinski dogovor do kraja godine.
Dow Jones ojačao je 189 bodova ili 0,58 posto, na 28.065 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,75 posto, na 3.133 boda, a Nasdaq indeks 1,32 posto, na 8.632 boda.
Rekordni dosezi sva ta tri indeksa zahvaljuju se optimizmu u vezi parcijalnog trgovinskog dogovora između SAD-a i Kine, nakon što su posljednjih dana i Washington i Peking poručili da je dogovor vrlo blizu.
Tako su već prvog dana u ovom tjednu nadoknađeni svi gubici od prethodnoga tjedna kada su cijene dionica pale jer predsjednik SAD-a Donald Trump ne pristaje na uklanjanje dosad uvedenih carina na uvoz kineskih proizvoda, što traži Kina kako bi se postigao parcijalni trgovinski dogovor.
Osim toga, američki je Kongres prošloga tjedna prihvatio dva zakona kojima je cilj zaštita ljudskih prava u Hong Kongu, a Peking je osudio te zakone i poručio da će poduzeti sve potrebno za zaštitu suvereniteta i sigurnosti zemlje.
No, nakon nekoliko dana povećane napetosti, posljednjih dana i Peking i Washington poručuju da je trgovinski dogovor blizu.
To je oživjelo nadu ulagača da bi parcijalni trgovinski sporazum ipak mogao biti postignut do kraja godine, čime bi se završio trgovinski rat, koji traje već 16 mjeseci i koji je izazvao usporavanje rasta oba gospodarstva
Pročitajte više na:https://hrportfolio.hr/vijesti/trziste-kapitala/wall-street-indeksi-na-novim-rekordnim-razinama-58822