Hrvatska izdala prvu euroobveznicu od 1.5 mlrd. eura

Srijeda, 7. lipnja 2023.

Ministarstvo financija Republike Hrvatske uspješno je u utorak izdalo euroobveznicu na međunarodnom tržištu kapitala u ukupnom nominalnom iznosu od 1.5 milijardi eura, a s dospijećem 2035. godine.
Godišnja kuponska kamatna stopa iznosi 4.00, a ostvareni prinos 4.047 posto, navodi se u priopćenju objavljenom na web stranici Ministarstva financija.Transakcija je, od objave do zatvaranja knjige upisa, izvršena unutar jednog dana, pri čemu je ostvarena iznimno snažna potražnja u ukupnom iznosu većem od 6.4 milijarde eura.
Knjiga upisa sadržavala je više od 200 pojedinačnih interesa najkvalitetnijih investitora iz niza zemalja: Njemačke, Velike Britanije, Austrije, Francuske, SAD-a…

Razina interesa, kao i postignuti konačni uvjeti izdanja, snažna su potvrda kredibiliteta Republike Hrvatske kao izdavatelja na međunarodnom tržištu te povjerenja ulagača u gospodarstvo i javni dug države, posebice nakon ulaska u europodručje i Schengen od 1. siječnja 2023., zaključuje se u priopćenju Ministarstva financija.
Više na:hrvatska-izdala-prvu-euroobveznicu-od-15-mlrd-eura-plenkovic-interes-je-ogroman