Hoće li 2021. godina biti godina velike preorijentacije investitora?

Srijeda, 20. siječnja 2021.

Nova godina je, na tragu turbulentne 2020. godine, donijela nastavak dinamičnih događaja za financijska tržišta.

Prvi je neočekivana pobjeda Demokrata na izborima u saveznoj državi Georgiji, koja je donijela stranci dva mjesta u Senata i time buduću kontrolu nad tim zastupničkim domom. Uzevši u obzir raniju kontrolu nad donjim zastupničkim domom, Demokrati će dobiti punu moć upravljanja SAD-om nakon inauguracije izabranog predsjednika Joe Bidena. To je nešto čega su se investitori pribojavali prilikom izbora u studenom, s obzirom da navedeno može značiti veći stupanj regulacije te veće kamate uslijed većih inflatornih očekivanja u slučaju potpune vladavine Demokrata.

Nadalje, drugi val pandemije COVID-19 virusa koji je uzrokovao skok negativnih pokazatelja zaraze na rekordne razine te time doveo do ponovnog uvođenja strogih mjera s ciljem sprječavanja širenja zaraze imao je negativan utjecaj i na tržište rada. Naime, najnoviji izvještaj o zaposlenima u SAD-u pokazao je da je tijekom prosinca izgubljeno 140 tisuća radnih mjesta što predstavlja prvi pad od travnja te gospodarski oporavak očito usporava, a možda počinje pokazivati i znakove nove kontrakcije.

Finalno, vrhunac dinamičnih događaja na početku 2021. godine je svakako nekonvencionalan završetak vladavine jednog američkog predsjednika. Trumpovo negiranje izborne pobjede protukandidata Bidena i optužbe za krađu predsjedničkih izbora kulminiralo je prosvjedima pristaša aktualnog predsjednika koji su doveli do nasilnog ulaska u zgradu američkog Kongresa 06. siječnja. Scene na Kapitolu, koje nisu viđene od rata 1812., dovele su do ekspeditivnog opoziva američkog predsjednika u Kongresu po drugi put.

Sva tri događaja su mogla uzrokovati rasprodaju dionica, ali nisu. Dionička tržišta, u stilu prošle godine, suprotno trenutnim događajima, pokazuju otpornost, optimizam i fokus na budućnost nakon pandemije, recesije i predsjedničkog mandata Donalda Trumpa koji završava ovu srijedu. Ono što je drugačije ovoga puta je da su inicijativu rasta na Wall Streetu ponajviše preuzeli ciklički sektori, za razliku od tehnološke dominacije u 2020. godini. Tablica u nastavku prikazuje promjenu trenda mjereno ETF-ovima koji prate pojedini sektor od početka godine.

Od početka godine, rastom predvodi energetski sektor. Vrijednost ETF-a XLE koji prati kretanje energetskog sektora prema kvalifikaciji S&P-a uzletio je 12,80%. Sektor je prošle godine bio najveći gubitnik s obzirom da se gotovo potpuni zastoj prometa i ekonomskih aktivnosti najviše odrazio na naftu čija je cijena krahirala. Ipak, oporavak cijene nafte iznad razina od 50 dolara prvi put nakon veljače uslijed očekivanja ponovnog otvaranja globalne ekonomije u 2021. godini te iznenadna najava smanjivanja proizvodnje najvažnije članice OPEC-a grupe, Saudijske Arabije, uzrokovalo je povratak povjerenja ulagatelja u ovaj sektor. Ovaj sektor se inače prošle godine počeo smatrati gotovo pa otpisanim s obzirom na uzlet dionica automobila na alternativni pogon i novim trendovima poput rada od kuće. Ulagateljima koji žele birati pojedine dionice iz ovog sektora vjerojatno će najzanimljivije biti dvije najveće sastavnice ETF-a XLE, Exxon (XOM) i Chevron (CVX). Obje dionice su zadržale isplate dividendi usprkos poteškoćama u poslovanju pa su posebno atraktivne u uvjetima niskih kamatnih stopa.

Drugi sektor u fokusu investitora je financijski sektor koji je praćen ETF-om XLF porastao gotovo 5 posto od početka godine. Kao i energetski sektor, banke su prošle godine bile jedan od većih gubitnika. Ove godine, zahvaljujući najavama stimulacija ekonomiji u bilijunima dolara te, još važnije za profite banka, porastu obvezničkih prinosa na način da se krivulja prinosa uspinje, započela je preorijentacija investitora ka ovom sektoru. Također, najvažnije sastavnice XLF ETF-a su među prvima koje objavljuju poslovne rezultate čija je sezona započela prošli tjedan. Prve objave JPMorgana (JPM), Wells Farga (WFC) i Citigroupa (C) pokazale su solidne rezultate ovih financijskih giganta usprkos aktualnoj pandemiji. Ovaj tjedan se očekuju još i objave Goldman Sachsa (GS), Bank of America (BAC) i Morgan Stanley (MS). Osim što je za sektor važna stabilizacija makroekonomske situacije nakon pandemije, stimulirajući faktor za optimizam investitora je bilo Fed-ovo davanje zelenog svjetla bankama za ponovni otkup vlastitih dionica krajem prošlog mjeseca. Programi otkupa vlastitih dionica ovih banka mjere se u milijardama dolara.

Materijalni sektor je također dobitnik na početku ove godine s obzirom na pozitivni utjecaj reflacije odnosno očekivanja povratka inflacije. Naime, u 2021. godini očekuje se da će stopa inflacije, koja je veći dio desetljeća izostajala, u ovoj godini porasti s obzirom na globalni oporavak ekonomije nakon poremećaja uzrokovanih COVID-19 pandemijom. Najava opsežnih stimulativnih mjera novoizabranog predsjednika Bidena će također potpiriti opći rast cijena. Navedena očekivanja su se već odrazila na ranije spomenuti rast obvezničkih prinosa, a dionice iz materijalnog sektora imaju i direktnu korist od većih cijena materijala. Također, trend slabljenja američkog dolara koji prevladava još od prošle godine, pozitivan je faktor za profite ovakvih kompanija. Cijena ETF-a XLB koji prati kretanja dionica iz materijalnog sektora porastao je 4% od početka godine.

Ranije spomenute dinamike rasta obvezničkih prinosa, očekivanja većih stopa inflacije te kontrola oba zastupnička doma od strane demokrata sa Joe Bidenom kao novoizabranim predsjednikom nisu poticajni faktor za tehnološke dionice koje bi ove godine mogle, u slučaju nepromijenjenih uvjeta, zaostajati za dionicama iz cikličkih sektora. Naime, nastavku rasta valuacija brzo rastućih tehnoloških kompanija pogoduju niske kamatne stope te u uvjetima viših stopa inflacije, prihodi ovih kompanija ne mogu porasti toliko kao što mogu porasti u slučaju kompanija iz cikličkih sektora. Također, regulatorni pritisci na tehnološke gigante, koji nikada u povijesti nisu bile ovoliko velike i moćne,  mogli bi biti još izraženije sa demokratima u potpunoj vladavini SAD-om. Zbog navedenog, dionice iz tehnološkog sektora, poput Apple-a (AAPL) i Microsofta (MSFT) bilježe pad od početka godine pa je ETF XLK koji prati dionice iz ovog sektora pao 2%.

Pod još većim pritiskom su se našle dionice iz sektora komunikacijskih usluga. Pored ranije navedenih negativnih utjecaja, dionice socijalnih mreža u nezgodnoj su situaciji nakon nedavnih događaja na Capitol Hillu. Kompanije poput Facebook (FB) i Twitter (TWTR) pod povećalom su javnosti s obzirom da su preko njih organizirani prosvjedi koji su se pretvorili u nasilni upad u Kongres. Također socijalne mreže su postali glavno mjesto za širenja mržnje i ostalih problematičnih poruka zbog čega je na kraju i ugašen Facebook i Twitter račun, onaj predsjednika Trumpa. ETF XLC koji prati kretanja dionice ovog sektora, spustio se za preko 3% od početka godine.

Nova godina je zasigurno započela dinamično i poučeni iskustvom od prošle godine, malo toga bi nas trebalo iznenaditi do kraja godine. Upravo zato ne treba uzeti za sigurno da trenutna preorijentacija ulagača prema prošlogodišnjim burzovnim gubitnicima znači i kraj sjaja dionica koje su dominirale u 2020. godini.

IZJAVA O OGRANIČENJU ODGOVORNOSTI:

Sadržaj u ovom članku ne predstavlja investicijski savjet niti se smije tumačiti kao preporuka za kupnju odnosno prodaju ili poziv na kupnju odnosno prodaju financijskog instrumenta ili grupe instrumenata koji se u istom eventualno spominju. Sve izneseno u ovom članku dano je isključivo u informativne svrhe. Prije početka trgovanja bilo kakvim financijskim instrumentom važno je uzeti u obzir rizike povezane s ulaganjem u iste. Trgovanje dionicama, ETF-ovima i ostalim financijskim instrumentima uključuje visoki rizik, pa postoji mogućnost gubitka dijela ili cjelokupnog uloženog iznosa. Prethodni prinosi financijskih instrumenata nisu jamstvo budućih prinosa.

 

Vlatko Kesegić

FIMA-Vrijednosnice d.o.o.

www.fima-vrijednosnice.hr