Goldman Sachs prognozira rast kineskih dionica od 24% u 2023.

Ponedjeljak, 20. veljače 2023.

Stratezi Goldman Sachsa prognoziraju kineski ekonomski oporavak što će kineske dionice podići za čak 24% do kraja ove godine.
Tvrtka vidi potencijalni rast od 24% kineskog MSCI indeksa dok zemlja prelazi nakon ponovnog otvaranja koje je uslijedilo nakon njezine stroge politike nulte epidemije Covida u fazu rasta, navodi se u bilješci objavljenoj u ponedjeljak.
Kineske dionice ušle su u teritorij tržišta bikova oko lunarne nove godine ranije ove godine – s indeksom MSCI Kina koji je dosegao vrhunac krajem siječnja za gotovo 60% u odnosu na najniže vrijednosti zabilježene u listopadu.
Do zatvaranja u petak, indeks je izgubio oko 8% od svog vrhunca 27. siječnja. To ga stavlja blizu područja tržišne korekcije, koja se obično definira kao kada indeks padne više od 10% od svog nedavnog vrhunca.
Goldman Sachs očekuje da će kinesko gospodarstvo porasti za 5,5% u cijeloj 2023. godini, potaknuto rastom u drugom i trećem tromjesečju za koje sada procjenjuje da će iznositi 9%, odnosno 7%.
“Impuls rasta trebao bi biti snažno usmjeren prema potrošačkom gospodarstvu, gdje sektor usluga još uvijek radi znatno ispod razina prije pandemije iz 2019.”, napisali su, ističući da kineska kućanstva ove godine imaju višak ušteđevine od više od 3 bilijuna juana (437 milijardi dolara)…
Više na:goldman-sachs-prognozira-rast-kineskih-dionica-od-24