Glavni strateg JPMorgana upozorava na mogući “Volmageddon”

Petak, 17. veljače 2023.

Nešto nije u redu s burzom, smatra vrhunski strateg u JPMorganu, Marko Kolanović.
Dionice su se vratile s najnižih razina iz 2022. jer strahovi od teškog prizemljenja gospodarstva ustupaju mjesto nadi da možda uopće neće doći do prizemljenja zahvaljujući snažnom tržištu rada i padu inflacije.
Međutim, ispod površine možda se spremaju nevolje. Kolanović strahuje da mali investitori nisu poslušali trepćuće crvene signale s tržišta obveznica u pogrešnom uvjerenju da je inflacija već pobijeđena.
“Više od 20% ukupnog tržišnog volumena dolazi od retail investitora.” napisao je Kolanović u bilješci klijentima u srijedu, dodajući da se to približava rekordnim razinama iz prošlosti.
Upozorava na sve veću prijetnju koju predstavlja popularnost visokorizičnih izvedenica – kao što je ugovor “zero days to expiry” (0DTE) koje favoriziraju mnogi mali ulagači.
“Količine ovih kratkoročnih opcija su vrlo velike”, dodao je, procjenjujući da se nominalni volumen 0DTE, dnevnih i tjednih ugovora, približava 1 trilijunu dolara svaki dan.
Ova sklonost malih ulagača da stavljaju visokorizične oklade na ionako volatilne dionice i opcije znači da bi svi mogli odjednom požuriti prema izlazu kada neizbježno uslijedi šira korekcija…
Više na:jpmorgan-top-strategist-warns-markets