Fitch srezao dugoročni kreditni rejting SAD-a

Srijeda, 2. kolovoza 2023.

Fitch Ratings snizio je u utorak dugoročni rejting izdavatelja u stranoj valuti Sjedinjenih Država na AA+ s AAA, ukazujući na “očekivano fiskalno pogoršanje tijekom sljedeće tri godine”, eroziju upravljanja i rastući opći teret duga.
“Opetovani politički zastoji u vezi s ograničenjem duga i rješenja u posljednjem trenutku narušili su povjerenje u fiskalno upravljanje”, poručili su iz Fitcha.
Predtrgovanje američkim dionicama otvoreno je padom nakon što je agencija za ocjenu objavila sniženje rejtinga, a Dow Jones futuresi su skliznuli za oko 100 bodova.
U svibnju je agencija stavila nacionalni rejting AAA na negativan nadzor, okrivljujući borbu s gornjom granicom duga. U to su se vrijeme zastupnici u Washingtonu sukobljavali oko sporazuma koji bi spriječio saveznu vladu da ostane bez novca. Predsjednik Joe Biden potpisao je zakon o gornjoj granici duga 2. lipnja, samo nekoliko dana od “datuma X” 5. lipnja.
Ovo nije prvi put da je rejting agencija smanjila američki Standard & Poor’s kreditni rejting zemlje na AA+ s AAA 2011. nakon što je Washington uspio izbjeći bankrot. U to je vrijeme agencija istaknula politički rizik kao dio svog obrazloženja.