Fed povećao kamate, svjetske burze pale peti tjedan zaredom

Ponedjeljak, 9. svibnja 2022.

Nakon velikih oscilacija, na svjetskim su burzama cijene dionica pale i prošloga tjedna, petoga zaredom, jer se ulagači plaše da će američki Fed i ostale najveće središnje banke u svijetu morati agresivno povećati kamate kako bi suzbile inflaciju.
Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna oslabio 0,25 posto, na 32.899 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,2 posto, na 4.123 boda, a Nasdaq indeks 1,5 posto, na 12.144 boda.
Ti su indeksi prošloga tjedna znatno oscilirali, pa bi jedan dan snažno porasli, a već drugi oštro pali.
Tako su u srijedu cijene dionica na najvećoj svjetskoj burzi snažno porasle, nakon što je američka središnja banka povećala ključne kamatne stope za 0,50 postotnih bodova, u skladu s očekivanjima.
No, već su u četvrtak izgubljeni svi dobici od prethodnog dana, a indeksi su pali i u petak jer ulagači nisu sigurni koliko će Fed još morati povećati kamatne stope kako bi suzbio inflaciju i koliko će to usporiti rast gospodarstva.
Predsjednik Feda Jerome Powell kazao je u srijedu da će se i na idućim sjednicama razmatrati povećanje kamata za 0,50 postotnih bodova kako bi se suzbila inflacija, koja se kreće na najvišim razinama u 40 godina, ali da se povećanje od 0,75 postotnih bodova ne razmatra.