FED diže kamate na slijedećem sastanku u srpnju za 0,50 ili 0,75%

Četvrtak, 7. srpnja 2022.

Dužnosnici Federalnih rezervi na sastanku u lipnju rekli su da je vjerojatno još jedno povećanje kamatne stope od 50 ili 75 baznih bodova na sastanku u srpnju, prema zapisniku objavljenom jučer.
Kreatori politike “prepoznali su mogućnost da bi još restriktivnije stajalište moglo biti prikladno ako bi visoki inflacijski pritisci potrajali”, navodi se u dokumentu.
Dužnosnici Federalnih rezervi u lipnju su naglasili potrebu borbe protiv inflacije čak i ako to znači usporavanje gospodarstva koje je na rubu recesije
Članovi su rekli da će na sastanku u srpnju vjerojatno doći do pomaka od još 50 ili 75 baznih bodova povrh povećanja od 75 baznih bodova odobrenog u lipnju. Bazni bod je jedna stotinka 1 postotnog boda.
Podizanje referentne stopea za tri četvrtine postotnog boda u lipnju bilo je neophodno kako bi se kontrolirao rast troškova života koji je na najvišim razinama od 1981. godine, rekli su čelnici središnje banke. Također su naveli da će nastaviti s tim dok se inflacija ne približi njihovom dugoročnom cilju od 2%.