Kompromisni prijedlog predviđa odricanje od prvobitno planirane košarice valuta. Umjesto da koristi jednu globalnu valutu, tvrtka će sada koristiti nekoliko varijanti Libre.
Facebook se prilagođava kritičarima svoje planirane digitalne valute Libra i očito se želi odreći središnjeg dijela svog projekta.
Prema informacijama internetskog časopisa Finance Forward, Facebook stoga razmišlja o uklanjanju prvobitno namijenjene košarice valuta u koju bi trebalo pohraniti digitalnu valutu.
Umjesto toga, Libra bi trebala biti povezana samo s jednom valutom. Tada bi bile Euro Libra, Dollar Libra i tako dalje. Predstavnici Facebooka već su predstavili ovu varijantu donositeljima političkih odluka u Bruxellesu i Berlinu, potvrdilo je nekoliko nezavisnih izvora za Finance Forward. Glasnogovornik udruženja Libra nije želio komentirati ove navode.
Prvobitno planirana košarica valuta bila je u središtu kritika centralnih banaka i vlada. Bojali su se da će Libra postati previše moćna. Švicarski savezni predsjednik Ueli Maurer nedavno je rekao da košaricu valuta “nacionalne banke neće prihvatiti”. Odricanjem, Facebook sada čini korak prema svojim kritičarima. Berlinski vladini krugovi kažu da bi Libri u tom obliku zapravo bilo teško zabraniti.
Zbog snažnog otpora javnosti, nekoliko članova osnivača povuklo se iz projekta posljednjih mjeseci, uključujući Mastercard, Visa, Paypal, eBay i nedavno Vodafone.
Pročitajte više na:http://www.seebiz.eu/facebook-popustio-bit-ce-vise-varijanti-libre/ar-203766/