Europske burze pale uoči izvješća o zapošljavanju u SAD-u

Petak, 10. ožujka 2023.

Na europskim su burzama u petak ujutro cijene dionica oštro pale jer ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama dok čekaju izvješće o zapošljavanju u SAD-u, koje bi moglo znatno utjecati na smjer tržišta.
STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 1,4 posto, pa je skliznuo na najnižu razinu u više od mjesec dana. I ostali vodeći europski indeksi ( DAX, FTSE, CAC…) u minusu su između 1,5 i 2 posto.
Loše na tržišta utječe i jučerašnji oštar pad cijena dionica na Wall Streetu. Dow Jones skliznuo je 1,66 posto, dok je S&P 500 potonuo 1,85, a Nasdaq indeks 2,05 posto.
Pritom je najviše, 4 posto, potonuo S&P indeks financijskog sektora, što je posljedica nesigurnosti ulagača, nakon što je SVB Financial Group, veliki kreditor tehnološke industrije, objavio plan povećanja kapitala kako bi poboljšao bilancu, koja je pod pritiskom gubitaka i pada depozita.
Cijena dionice SVB-a potonula je 60 posto, a oštro je, 12 posto, pala i cijena dionice Signature banke, 12 posto, nakon što je njezina podružnica za kriptovalute najavila likvidaciju.
Više na:europske-burze-pale-uoci-izvjesca-o-zaposljavanju-u-sad