Europske burze nadomak povijesno rekordnih razina

Petak, 29. studenoga 2019.

Paneuropski dionički indeks STOXX 600 nalazi se nadomak povijesno najveće razine. S pozitivnim studenim, tijekom kojeg je indeks premašio četiri i pol puta godišnji vrhunac, europskom benchmark indeksu potreban je rast od 1,5 posto da premaši vrhunac od 415 bodova. Također, s prinosom od 21 posto u 2019. godini, indeks bilježi najveći godišnji rast u zadnjih deset godina.
Navedeno sigurno pruža zadovoljstvo europskim investitorima, ali kad se izvedba indeksa usporedi s američkim dionicama, čaša postaje napola prazna. Naime, za razliku od Wall Streeta gdje vodeći indeksi gotovo na dnevnoj razini bilježe nove vrhunce, STOXX 600 je zadnji put zabilježio svoju rekordnu razinu tek u travnju 2015. godine.
Također, u navedenom razdoblju indeks je u značajnoj mjeri zaostajao za vodećim američkim indeksom S&P 500 koji je u međuvremenu uzletio 50 posto. Slabija izvedba europskih dionica pripisuje se slabašnom gospodarskom rastu europskih ekonomija i posljedično manjim zaradama europskih kompanija kao i učestalo povišenim političkim rizicima na europskim prostorima, poput Brexita.
Ipak, naracija koju nameće SAD sa svojim pomacima i nazadovanjima u trgovinskim pregovorima s Kinom usmjerava raspoloženje i na europskim burzama koje ove godine hvataju korak za američkim. Također, poslovni rezultati europskih kompanija za treći kvartal 2019. nisu u većoj mjeri razočarali. Prema podacima Refintiva od 257 kompanija sastavnica STOXX 600 indeksa koje su do sada objavile rezultate, 56,8 posto rezultata do sada je premašilo očekivanja analitičara po pitanju zarada. Kad se gledaju prihodi, njih 62,7 posto premašilo je očekivanja analitičara.
Osim navedenog, niska vrednovanja europskih dionica čine europske dionice privlačnim u ovoj godini. Trenutni omjer cijena i očekivanih zarada sastavnica STOXX 600 za iduću godinu kreće se oko 13,8 puta, dok je isti omjer za S&P 500 na razini 17,2 puta. Potpora europskim dionicama pronalazi se i u monetarnoj politici Europske središnje banke koja je spustila svoje ključne kamatne stope na rekordno niskih negativnih 0,5 posto za razliku od američkog Feda koji kamate drži na razini između 1,5 do 1,75 posto.
S godinom koja ulazi u posljednji mjesec ostaje vidjeti hoće li europske burze uspjeti ostvariti povijesni vrhunac i to vrstu rekorda na koju će domaći ulagatelji morati znatno duže čekati s obzirom na trenutno teško dohvatljivu razinu Crobexa od 5.393 boda iz listopada 2007. godine