Energetski giganti u nemilosti investitora usprkos izdašnim dividendama

Srijeda, 14. listopada 2020.

Ulaskom u posljednje tromjesečje, sve se više čini da će 2020. godina biti još jedna dobra godina za Wall Street usprkos pandemiji koronavirusa. Ne samo da je glavni američki indeks S&P 500 do danas nadoknadio sve gubitke nakon izbijanja krize koronavirusa, on trenutno bilježi solidnih 9,4 posto rasta od početka godine. Kao što je poznato, za rast su bile najzaslužnije dionice tehnoloških giganata čiji su se poslovni modeli pokazali posebno jaki u novim uvjetima socijalnog distanciranja i rada od kuće. Tako su dionice Amazona (AMZN) skočile 86 posto od početka godine, Applea (AAPL) 69 posto, a Microsofta (MSFT) 40 posto.

U isto vrijeme, energetski sektor proživljava vrlo tešku godinu s obzirom da je pandemija značajno smanjila potražnju za energentima. Primjerice, putovanje zrakom je bilo gotovo izbrisano u određenim trenucima ove godine, te se očekuje da će biti potrebne godine za oporavak na prijašnje razine. Izostankom potražnje, došlo je i do kraha cijena energenata poput nafte, pa rijetko koji proizvođač posluje na točki pokrića.

Navedeno je utjecalo na činjenicu da dionice energetskih kompanija imaju uvjerljivo najgoru izvedbu od svih američkih sektora u 2020. godini. Mjereno indeksom S&P-a, tržišna kapitalizacija energetskog sektora se gotovo prepolovila od početka godine (-49 posto). Samo u trećem kvartalu vrijednost sektora se spustila za preko 20 posto.

Potonuće cijena dionica nisu izbjegli ni najveći u sektoru. Exxon (XOM), koji je prije samo sedam godina bio najvrednija američka kompanija, bilježi pad od 50 posto. Osim što će kompanija prvi put nakon 32 godine poslovati s gubitkom, dionica je izbačena iz sastava Dow Jones industrijskog indeksa gdje je provela gotovo 100 godina. Drugi najveći, Chevron (CVX), izgubio je nešto manje u ovoj godini, 38 posto. Jedino što menadžment kompanije može veseliti je da su prošli tjedan uspjeli premašiti tržišnu vrijednost svog najvećeg konkurenta Exxona, ali su se odnosi u međuvremenu ponovno vratili u korist Exxona.

Pored poteškoća u poslovanju, razlog za smanjenu privlačnost dionica iz energetskog sektora se pojavio i zbog smanjivanja ili potpunih suspenzija isplata dividendi po kojima su ove kompanije bile poznate.

Ipak ranije spomenuti Exxon i Chevron, odlučili su zadržati isplate nepromijenjenima i po cijenu zaduživanja. Tako su nakon oštrih korekcija cijena dionica, izračunati dividendni prinosi iznimno visoki. Exxon pri trenutnoj cijeni od oko 35 dolara nudi dividendni prinos od oko 10 posto, a Chevron pri cijeni od oko 74 dolara nosi dividendni prinos od 7 posto.

Bez obzira na izdašne dividende, dionice ovih energetskih giganata nastavljaju biti u nemilosti investitora. Posebno kad se uzme u obzir da ovako visoki dividendni prinosi obično sugeriraju da tržište nije sigurno da su isplate sigurne s obzirom na oklonosti u kojima se ove kompanije nalaze.

S druge strane, oni optimističniji će uzeti u obzir činjenicu da će pandemija kad tad proći, a daljnji rast svjetske populacije će i dalje stvarati potrebu za fosilnim gorivima godinama u budućnosti. Takvi se ulagači, pored izravne kupnje dionica, energetskom sektoru mogu izložiti kroz kupnju ETF-ova koji pokrivaju sektor. Najpoznatiji među njima je Energy Select Sector SPDR Fund burzovne kratice XLE čije kretanje u odnosu na kretanje S&P 500 prikazujemo u nastavku.