Dolar je u ponedjeljak oslabio prema košarici šest najznačajnijih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima jer su investitori unatoč pandemiji ostali skloni riziku te kupovali rizičnije valute, uključujući kinesku.
Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, tijekom prijepodneva iznosio je 89,640 bodova, oslabivši 0,14 posto u odnosu na prethodno zatvaranje. Drži se tako blizu najnižih razina u posljednje dvije i pol godine, od 89,515 bodova, na koje se spustio u prošlotjednom trgovanju.

U prošloj mu je godini vrijednost pala za gotovo sedam posto, što je njegov prvi godišnji gubitak od 2017. godine. Pao je oko 13 posto u odnosu na najviše razine u tri godine koje je zabilježio u ožujku, u vrijeme najveće panike zbog pandemije novog koronavirusa.
Dolar je slabio u kontekstu niskih kamatnih stopa u SAD-u, golemih manjkova u američkom proračunu i u trgovinskoj razmjeni te očekivanja da će oporavak globalne trgovine potaknuti jačanje ostalih valuta.

Više na:dolar-i-dalje-slabi-zbog-vece-sklonosti-riziku