Dionice Porschea od danas u sastavu indeksa DAX

Utorak, 20. prosinca 2022.

Njemački proizvođač luksuznih sportskih automobila Porsche postao je danas dio burzovnog indeksa DAX nakon što je krajem rujna debitirao na burzi, javlja njemačka novinska agencija DPA.
Indeks DAX kombinira 40 njemačkih blue chip kompanija čije dionice kotiraju na Frankfurtskoj burzi.

Kako je rekao direktor tvrtke Oliver Blume, “sretni su i ponosni” što su svojim poslovnim modelom uspjeli uvjeriti investitore diljem svijeta.”
Dionice tvrtke sa sjedištem u Stuttgartu, koja je u vlasništvu Volkswagena, krajem rujna počele su kotirati na Frankfurtskoj burzi. Nakon godina nagađanja o mogućem IPO-u, Volkswagen je inicijalnom javnom ponudom dionica Porschea prikupio gotovo 9,4 milijarde eura.

Time je Porscheov debi na burzi postao najveći u Njemačkoj od prvog uvrštenja dionica telekomunikacijskog diva Deutsche Telekoma 1996. godine. Početna cijena dionice bila je 82,50 eura, ali je do ponedjeljka ujutro porasla na 95,34 eura.
Kako prenosi DPA, simbolično zvonjenje na početku trgovanja danas je moralo biti pomaknuto s jutarnje sjednice na vrijeme ručka. Čelni ljudi Porschea propustili su događaj zbog problema s polijetanjem zrakoplova zbog loših vremenskih uvjeta.
Preneseno sa:https://www.seebiz.eu/trzista/dionice-porschea-od-danas-u-sastavu-indeksa-dax/285830/