Dionice na domaćoj burzi zaustavile poniranje nakon pet tjedana

Ponedjeljak, 30. ožujka 2020.

Poniranje domaćeg dioničkog tržišta konačno je zaustavljeno prošloga tjedna opipljivim rastom indeksa CROBEX.
Domaće mjerilo nastavilo je rasti u petak i četvrti dan, pa se završetkom trgovanja zaustavilo na 1457 bodova što je 1,3 posto više nego u četvrtak.
Na tjednoj razini rast je iznosio 3,6 posto. Time je prekinuta i negativna serija koja je trajala čak pet tjedana.
Inače, trgovanje je posljednjeg radnog dana prošlog tjedna otvoreno u još pozitivnijem tonu nego što je to zaključna vrijednost indeksa sugerirala s obzirom da je u prijepodnevnom dijelu CROBEX jačao i više od dva posto.
Doduše, povećanje CROBEX-ove vrijednosti pratila je nešto slabija likvidnost. Naime, redovni promet dosegao je 91,9 milijuna kuna što je 26 posto niže nego tjedan prije. Financijski analitičari smatraju kako je na domaće tržište došao dašak optimizma iz inozemstva.
“Pozitivan sentiment investitora s američkih i europskih dioničkih tržišta prelio se i na domaće dioničko tržište.
Očekivano, odraz je to najavljenih iznimno izdašnih monetarnih i fiskalnih mjera s obje strane Atlantika, koje bi trebale bitno ublažiti negativne posljedice pandemije COVID-19 na globalno gospodarstvo.
Ulagači su time pozdravili ekspanzivne monetarne mjere središnjih banaka, kao i najavljene fiskalne mjere koje bi u pojedinim zemljama trebale dostizati i dvoznamenkaste udjele u odnosu na BDP”, ocjenjuju analitičari Raiffeisen banke.
Pritom smatraju da su i najavljene mjere hrvatske Vlade za pomoć gospodarstvu pozitivno utjecale na raspoloženje domaćih ulagača.
Prošlotjedni rast samo je manjim dijelom ublažio ovogodišnje muke domaće burze. Naime, CROBEX za ovu godinu i dalje bilježi velikih 27,75 posto gubitka.
Rast indeksa predvodila je dionica Valamar Riviere koja je tijekom prošloga tjedna dosegla cijenu od 22 kune skočivši 11,1 posto dok je povlašteno izdanje Adrisa poskupilo 7 posto na 344 kuna.
Izvor:Poslovni.hr