Dionice europskih banaka ove godine su bile dobra oklada. Što slijedi?

Srijeda, 6. rujna 2023.

Dionice banaka trebale bi biti dobar izbor sa znatno višim kamatama, a time i višom kamatnom maržom.
Ove su godine tečajevi europskih banaka doista osjetno porasli, no sada su krenuli prema dolje, što je također posljedica namjera vlade da dodatno oporezuje banke.
Europske banke plove s dobrim vjetrom koji im je u leđa poslala Europska središnja banka, koja je podigla pasivnu kamatu na 3,75 posto. Ovo je potpuno drugačija situacija nego prije godinu i pol, kada je pasivna kamata bila negativna.
Ukratko: banke sada mogu svoj višak likvidnosti “parkirati” uz lijepu kamatu kod ECB-a, a s druge strane ne moraju štediše razmaziti konkretnim kamatama na depozite. U Sloveniji je to bilo sasvim očito, a NLB je tek u rujnu ponudila barem približno solidne kamate na dugoročno oročene depozite.
Indeks dionica europskih banaka Stoxx od početka godine ojačao je 18 posto, što je znatno više od elitnog indeksa Stoxx 600 (+7,5%), no prognoza za ostatak godine više nije obećavajuća. U Njemačkoj je u srpnju broj zahtjeva za pokretanje stečajnog postupka porastao za gotovo 24 posto u odnosu na prošlogodišnji srpanj…
Više na dionice-europskih-banaka-ove-godine-su-bile-dobra-oklada-sto-slijedi