Covid-19: stanje stvari zaključno s 24.3.2020. i pet dosadašnjih pouka

Srijeda, 25. ožujka 2020.

U ovom tekstu koji je napisan nakon pojave prvih znakova izglađivanja linija broja zaraženih u EU, pokušao sam sažeti pet pouka iz dosadašnjeg razvoja epidemije i reakcija vlasti na nju:

Diktature nisu efikasnije nego dobrim dijelom inferiornije u odnosu na demokracije u pogledu borbe protiv bolesti, iako je i to privremen rezultat koji ne vrijedi svuda i jednako. S vremenom će se možda pokazati da je virus prilično “rezistentan” na društvena uređenja.
SAD bira srednji put, što može pomoći globalnom gospodarstvu ako izdrže na tom putu, no Trumpova taktika je upitna, hazarderska i proizvodi snažan unutarnji društveni sukob.
Srednji put nije neka američka specifičnost. Riječ je o strategiji koja se u vrlo različitim inačicama – svakako bitno različitim od američke strategije – javlja u zemljama kao što su J. Koreja, Singapur, Tajvan, Hong Kong, Japan, Švedska, a dijelom i Njemačka i Nizozemska.
Totalitarni duh je u Hrvatskoj opako brzo izletio iz boce i treba učiniti sve da se vrati tamo gdje i pripada – u daleku prošlost…
Više na:https://arhivanalitika.hr/blog/covid-19-stanje-stvari-zakljucno-s-24-3-2020-i-pet-dosadasnjih-pouka/