Cijene pšenice, aluminija i nafte skočile najviše u posljednjih pola stoljeća

Ponedjeljak, 7. ožujka 2022.

Cijene sirovina protekloga su tjedna zabilježile najveći skok u posljednjih gotovo pola stoljeća nakon što su ruske snage topništvom napale Zaporižju, najveću nuklearnu elektranu u Europi smještenu u istočnom dijelu Ukrajine.
Tamo je na jednoj od pomoćnih zgrada elektrane izbio požar nakon ruskog granatiranja. Europske burze stoga su se u petak prijepodne našle pod snažnim pritiskom nakon vijesti da je u elektrani izmjerena povišena razina radioaktivnosti. Nakon 11 sati europski STOXX 600 gubio je 2,6 posto vrijednosti dok su njemački DAX i francuski CAC potonuli više od 3 posto.
Samo tijekom prošloga tjedna barel Brent nafte poskupio je 15 posto te se njime u petak trgovalo po cijeni od 112,40 dolara. Još viši, 20-postotni skok, zabilježen je na američkom tržištu gdje je barel dosegnuo vrijednost od 110,20 dolara.
Međunarodna agencija za energiju (IEA) upozorila je kako je globalna energetska sigurnost u opasnosti, a planirano otpuštanje američkih naftnih rezervi nije uspjelo suzbiti zabrinutost u vezi opskrbe…

Više na:cijene-psenice-aluminija-i-nafte-skocile-najvise-u-posljednjih-pola-stoljeca