Cijena barela stabilizirala se pri 67 dolara, ulagači sa strahom gledaju na Bliski istok

Četvrtak, 9. siječnja 2020.

Oči svih investitora uprte su prema Bliskom istoku s kojeg se s bojazni dočekuju vijesti o razvoju sukoba SAD-a i Irana. Strah od novog rata neminovno se prelio i na tržišta kapitala, a prve na udaru našle su se cijene nafte.
Posljednja iščitavanja zbivanja, od napada na američke vojne ciljeve i jučerašnjeg pada ukrajinskog Boeinga u Iranu čije uzroke tek treba utvrditi, rezultirala su mišljenjem da se (zasad) sukob neće eskalirati što je stabiliziralo cijene nafte. Barel se u srijedu primirio iznad razine od 67 dolara u poprilično burnoj trgovini na međunarodnim tržištima.
Na londonskom je tržištu cijena barela je nakon podneva bila u minusu 49 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, dosegnuvši 67,78 dolara, no tijekom jutra cijena je nakratko poskočila na 71,75 dolara, najvišu razinu od sredine prošlogodišnjeg rujna. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 76 centi nižoj cijeni, od 61,94 dolara. Cijena je u srijedu ujutro dosegnula 65,85 dolara, najvišu razinu od kraja prošlogodišnjeg travnja. Burze je u srijedu uznemirila vijest o iranskom raketnom napadu na baze u Iraku u kojima su stacionirani američki vojnici.
‘Twitter’ diplomacija
Iako je to odmazda za prošlotjedno ubojstvo generala Kasema Sulejmanija u Iraku, analitičari smatraju da je prethodno upozorenje američkom predsjedniku Donaldu Trumpu ostavilo mogućnost da izbjegne otvoreni sukob stom bliskoistočnom državom. Napad je uzdrmao tržišta dionica i valuta, porasla je cijena zlata, no tijekom dana su se cijene stabilizirale, paradoksalno, zahvaljujući “Twitter diplomaciji”, objavama Trumpa i iranskog ministra vanjskih poslova Džavada Zarifa na toj društvenoj mreži.
Trump je rekao da trenutno procjenjuju broj žrtava i materijalnu štetu, poručivši “sve je u redu!”, a ministar Džavad Zarif objavio je da je iranski odgovor bio razmjeran. “Ne želimo eskalaciju ni rat ali ćemo se braniti od agresije”, poručio je iranski ministar na Twitteru.
Pročitajte više na:http://www.poslovni.hr/trzista/cijena-barela-stabilizirala-se-pri-67-dolara-ulagaci-sa-strahom-gledaju-na-bliski-istok-361398