Na europskim su burzama u utorak ujutro cijene dionica porasle, pri čemu je STOXX 600 indeks dosegnuo rekordnu razinu, jer se ulagači nadaju ubrzanju oporavka gospodarstava od koronakrize.
Ulagače je ohrabrio jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu, pri čemu su Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli nove rekordne razine.To se zahvaljuju očekivanjima da će golemi fiskalni i monetarni poticaji ubrzati oporavak najvećeg svjetskog gospodarstva od koronakrize.
Ta očekivanja podržavaju dobri makroekonomski pokazatelji. Tako je u petak objavljeno da je u ožujku broj zaposlenih u SAD-u porastao za 916.000, gotovo dvostruko više nego mjesec dana prije i znatno više nego što su analitičari očekivali. Jučer je, pak, objavljeno da su aktivnosti u američkom uslužnom sektoru u ožujku skočile na rekordne razine, što ukazuje na ubrzanje oporavka tog sektora, dok bi plan infrastrukturnih ulaganja u iznosu od oko 2.000 milijardi dolara, koji je nedavno predstavio predsjednik Joe Biden, mogao dodatno ubrzati rast gospodarstva…

Više na:https://hrportfolio.hr/vijesti/trziste-kapitala/eu-trzista-otvaranje-burze-dosegnule-rekordne-razine-64573