Buffettova logika više ne vrijedi

Četvrtak, 10. prosinca 2020.

Već je jasno da su tehnološke dionice najveće ovogodišnje dobitnice. Primjerice, Tesla je uzletjela nevjerojatnih 670 posto, Amazon “samo” 70.
U međuvremenu, sve više blijedi tzv. value model investiranja na temelju analize poslovnih bilanci i kupnje temeljito podcijenjenih dionica. Ovaj model ulaganja utemeljio je još Benjamin Graham u svojoj knjizi Inteligentni investitor prije Drugog svjetskog rata, a milijarder Warren Buffett, naravno, pobrao je svjetsku slavu ovom filozofijom ulaganja. Problem je, kako piše The Economist, u tome što je ovaj koncept donio loše rezultate tijekom posljednjeg desetljeća.
Tko god je prije deset godina uložio jedan dolar u “value” dionice, danas ima samo 2,5 dolara, dok je tržište u cjelini naraslo 3,45 i 4,65 dolara ako iz izračuna izbacimo “value” dionice. Industrija upravljanja imovinom je pod velikim pritiskom, strategije koje su uvijek donosile rezultate ovog puta ne rade…
Naravno, preokret se može dogoditi brzo, baš kao i na prijelazu stoljeća, kada su investitori vrijednosti imali loše rezultate između 1998. i 2000. godine, a onda je uslijedilo pucanje balona u tehnološkom sektoru i stvari su odjednom izgledale drugačije.
Više na:buffettova-logika-vise-ne-vrijedi