Azijske burze oštro pale na početku tjedna

Ponedjeljak, 25. travnja 2022.

Na azijskim su burzama cijene dionica oštro pale, kao i na Wall Streetu u petak, jer se ulagači plaše agresivnog povećanja kamata američkog Feda, ali i usporavanja oporavka kineskog gospodarstva.
MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 6:30 u minusu 1.6 posto i skliznuo na najnižu razinu u šest tjedana.
Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks pao 1.7 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Šangaju i Hong Kongu skliznule između 1.5 i 2.5 posto. U Australiji se zbog praznika ne radi.
Loše na tržišta utječe oštar pad cijena dionica na Wall Streetu u petak jer je sve jasnije da će američka središnja banka agresivno povećati ključne kamatne stope kako bi suzbila inflaciju, koja se u SAD-u kreće na najvišim razinama u više od 40 godina.
Fed je na sjednici u ožujku povećao kamatne stope prvi put od 2018. godine, za 0.25 postotnih bodova, a već u svibnju vjerojatno će ih povećati za daljnjih 0.50 postotnih bodova.
No, nakon prošlotjednih komentara predsjednika Jeromea Powella i drugih čelnika Feda, sve je jasnije da će se i kasnije monetarna politika agresivno zaoštravati…
Više na:azijske-burze-ostro-pale-na-pocetku-tjedna