Warning: getcwd() has been disabled for security reasons in /home/fimavrijednosnic/public_html/wp-content/plugins/wp-rss-aggregator/vendor/twig/twig/src/Loader/FilesystemLoader.php on line 39

Notice: Undefined index: et_fb in /home/fimavrijednosnic/public_html/wp-content/themes/Divi-child/functions.php on line 14

Notice: Undefined index: border_styles_fullwidth in /home/fimavrijednosnic/public_html/wp-content/themes/Divi-child/Fima_Blog.php on line 1290

Notice: Undefined index: border_radii_fullwidth in /home/fimavrijednosnic/public_html/wp-content/themes/Divi-child/Fima_Blog.php on line 1291
Atlantic Grupa je izvršila podjelu dionica 4:1; Što to znači i zašto uspješne kompanije to rade? - FIMA vrijednosnice

Atlantic Grupa je izvršila podjelu dionica 4:1; Što to znači i zašto uspješne kompanije to rade?

Utorak, 19. srpnja 2022.

Središnje Klirinško Depozitarno Društvo (SKDD) će dana 21. srpnja 2022. godine u svom informacijskom sustavu provesti korporativnu akciju podjele dionica društva Atlantic Grupa d.d. Naime, Društvo je na glavnoj skupštini održanoj u lipnju donijelo odluku o podjeli redovnih dionica na način da se 1 dionica oznake ATGR-R-A, nominalnog iznosa od 40,00 kn, podijeli na 4 redovne dionice oznake ATGR-R-A, nominalnog iznosa od 10,00 kn.

S obzirom da je 21. srpnja određen i kao prvi dan namire u SKDD, uzevši u obzir standardni rok za namiru (T + 2 radna dana) na Zagrebačkoj burzi će se pod novim uvjetima započeti trgovati danas, 19.07.2022. te se time očekuje da i će burzovna cijena dionica ATGR reflektirati nove uvjete i iznositi četiri puta manje nego dan ranije 18.07.2022 kada se dionicom trgovalo po cijeni od 1.510 kn.

S tim u svezi važno je napomenuti da se podjelom dionica Atlantic Grupe ne povećava temeljni kapital Društva pa se ne mijenja ni ništa fundamentalno u vrijednosti kompanije. Četiri puta veći broj dionica pomnožen sa četiri puta manjom cijenom reprezentirati će istu tržišnu kapitalizaciju kompanije kao i prije ove korporativne akcije koja se na engleskom naziva stock split.

Time se dovodi u pitanje zašto kompanije rade podjelu dionica, najčešće one uspješne u svojoj dosadašnjoj poslovnoj povijesti.

Prvi razlog je da se dionička društva odlučuju na ovakvu korporativnu akciju jer je cijena dionica postala jedinično visoka. Navedeno je slučaj i kod Atlantic Grupe kojoj je cijena dionice u zadnjih deset godina značajno porasla na razinu od 1500 kuna. Naime, cijena u IPO-u 2007. godine iznosila je 935 kuna dok se 2009. se trgovala i ispod 400 kuna. Ipak, dionica je od tada u trendu rasta pa je dosegnula razine iznad 1500 kuna. Time je ovo dioničko društvo investitorima koji su dionice upisali u IPO-u donijelo prinos od preko 60%.

Graf ATGR

Izvor: Bloomberg, FIMA-Vrijednosnice

 

Drugi razlog je da se povećanjem broja dionica može povećati i likvidnost dionice na burzi te se time smanjiti raspon cijena u knjizi naloga između najpovoljnijih kupaca i prodavatelja. Osim što zbog navedenog mogu profitirati investitori koji češće trguju dionicom, sama kompanija, ako otkupljuje vlastite dionice, isto može uštedjeti jer će pod povoljnijim uvjetima moći stjecati dionice. Atlantic Grupa je u prošlosti stjecala vlastite dionice u skladu sa svojim opcijskim programom i politikom nagrađivanja menadžmenta i zaposlenika.

Kao što je ranije spomenuto, s provedenim stock splitom ništa se fundamentalno u vrijednosti kompanije ne mijenja, ali financijska povijest i statistika ukazuju na to da se vrijednost dionica kompanija koje rade stock split pozitivnije kreće u odnosu na one koje ih ne rade.

Mogući razlog za navedeno je da se nakon stock splita poveća interes ulagača za dionicu koja se trguje pod novim uvjetima s nižom cijenom i većom likvidnosti. Također, ne treba zanemariti i činjenicu da stock split rade najčešće uspješne kompanije čije su cijene dionica ranije rasle na visoke razine pri kojima se menadžment odlučio predložiti korporativnu akciju podjele dionica. Iste kompanije su najčešće nastavile s pozitivnim trendom i uspješnim poslovanjem pa su im i cijene dionica pod novim uvjetima nastavile rasti iznad izvedbe kompanija koje nisu radile stock split.

A da Atlantic grupa odgovara profilu uspješne kompanije najbolje potvrđuje podatak da je izvedba dionice ATGR od uvrštenja dionica na Zagrebačku burzu bila za 119 postotnih bodova iznad izvedbe kretanja glavnog dioničkog indeksa Crobex. Navedeno znači da su investitori u dionice koje su činile sastav indeksa Crobex tijekom navedenog razdoblja u gubitku od 57% dok su investitori Atlantic Grupe u isto vrijeme profitirali.

ATGR VS CROBEX

Izvor: CEE Trader; Zagrebačka burza

Podjela dionica Atlantic grupe svakako je pozitivan događaj za sudionike na domaćem tržištu kapitala. Ovo posebno vrijedi kada se uzme u obzir da su raniji nedavni slučajevi korporativne akcije spajanja dionica, obrnute prirode od podjele dionica, koje je provelo nekoliko domaćih kompanija čija su poslovanja bila u poteškoćama ostavila gorak okus kod postojećih investitora.

IZJAVA O OGRANIČENJU ODGOVORNOSTI:

Sadržaj u ovom članku ne predstavlja investicijski savjet niti se smije tumačiti kao preporuka za kupnju odnosno prodaju ili poziv na kupnju odnosno prodaju financijskog instrumenta ili grupe instrumenata koji se u istom eventualno spominju. Sve izneseno u ovom članku dano je isključivo u informativne svrhe. Prije početka trgovanja bilo kakvim financijskim instrumentom važno je uzeti u obzir rizike povezane s ulaganjem u iste. Trgovanje dionicama, ETF-ovima i ostalim financijskim instrumentima uključuje visoki rizik, pa postoji mogućnost gubitka dijela ili cjelokupnog uloženog iznosa. Prethodni prinosi financijskih instrumenata nisu jamstvo budućih prinosa.

Vlatko Kesegić

FIMA-Vrijednosnice d.o.o.

www.fima-vrijednosnice.hr