Arm izlazi na američku burzu

Utorak, 2. svibnja 2023.

Nakon što je propala prodaja Nvidiji, u Softbanku, vlasniku kompanije za dizajn čipova Arm, pronašli su novi način kako prikupiti novac u vremenima kada potražnja za čipovima slabi.
Arm je ovoga vikenda predao sve potrebne dokumente američkoj Komisiji za vrijednosne papire (SEC), u kojima je najavio izlazak na tamošnju burzu. Prijava za inicijalnu javnu ponudu dionica u skladu je s pravilima u SAD-u, prema kojima ona za relativno manje IPO procese može biti i tajna, odnosno ne mora javno obznaniti sve detalje oko broja i cijene ponuđenih dionica. Isto tako, nije poznato na kojoj će burzi dionice Arm-a biti u prodaji, no najvjerojatnije je da je riječ o njujorškom Nasdaqu.
Neslužbeni izvori kažu da bi Arm prodajom dionica htio prikupiti između 8 i 10 milijardi dolara, ali bi SoftBank zadržao kontrolni paket. Taj će izlazak na burzu, prema tome, biti jedan od najvećih planiranih za ovu godinu, a u Velikoj Britaniji razočarani su – naime, Arm je dugi niz godina bio ponos britanske industrije i smatran je njihovim značajnim predstavnikom na svjetskoj tehnološkoj sceni. Samim time, vladajući su ih pokušali pridobiti da dionice ponude na londonskoj burzi, no japanski vlasnici tomu nisu bili skloni…
Više na:https://www.bug.hr/biznis/arm-izlazi-s-dionicama-na-americku-burzu-33205