AD Plastik: Narudžbe su smanjene, ali pozitivna je vijest da se proizvodnja napokon pokreće

Četvrtak, 7. svibnja 2020.

Nakon što su tvrtke koje su njegovi kupci, poput Revoza iz Novog Mesta, ponovno počele proizvoditi, AD Plastik prošli je tjedan također započeo proizvodnju.
– U ovom trenutku proizvodnja se odvija sa smanjenim kapacitetima u odnosu na pretkrizno razdoblje, a prema najavama kupaca, kapaciteti će se postupno povećavati. Za sada je u našoj zagrebačkoj tvornici dio zaposlenika vraćen na posao i jako su se dobro prilagodili novim uvjetima rada, koji podrazumijevaju prije svega upotrebu zaštitne opreme, učestalu dezinfekciju prostora i održavanje propisane distance. Proizvodnja je počela nesmetano i spremni smo se potpuno prilagoditi zahtjevima i kapacitetima kupaca – otkriva za Jutarnji list Marinko Došen, predsjednik Uprave AD Plastika.
Od partnera AD Plastika, proizvodnju su najprije pokrenuli Hella, Revoz i Volkswagen u Europskoj uniji te AvtoVAZ i Renault u Rusiji. Prekjučer je Ford nastavio proizvodnju u Njemačkoj i Rumunjskoj, a upravo ju je pokrenuo i Fiat u Italiji, kao i Suzuki u Mađarskoj.
Sudeći prema najavama, uskoro će proizvodnju pokrenuti i ostali kupci.

– Njihove narudžbe su smanjene, ali pozitivna je vijest da se proizvodnja napokon pokreće. Svi će kupci za početak raditi smanjenim kapacitetima, a sukladno tome prilagodit će se i kapaciteti naših tvornica – kaže Došen.
Došen priznaje da ima još najava o pokretanju proizvodnje kupaca AD Plastika, ali dodaje da će konkretnije o tome moći govoriti u tjednima pred nama. Priznaje da se otprije sklopljeni ugovori nisu mijenjali niti su se otkazivali. Svi su kupci privremeno zaustavili proizvodnju zbog pandemije.
Problema nije bilo ni s investitorima koji su, i u ovoj situaciji, stali iza AD Plastika.
– Povjerenje investitora stjecali smo godinama, a naša je komunikacija prema njima i u ovoj situaciji vrlo transparentna i jasna. Investitori to prepoznaju i njihovim smo reakcijma zadovoljni, Na žalost, strah i nesigurnost koju je izazvala pandemija prouzročili su negativna kretanja na globalnom tržištu kapaitala, a naravno da se to prelilo i na domaće tržište, što je uzrokovalo pad cijena gotovo svih dionica. Rast prometa i volumena trgovanja našom dionicom pokazuje da investitori vjeruju u nju, što je pozitivno. Kriza će nas usporiti u našim planovima, ali sigurno nas neće zaustaviti i vjerujem da ćemo povjerenje investitora dugoročno opravdati – pojašnjava Marinko Došen.

Što se tiče reakcije banaka i financijskih institucija, Došen kaže da se uvijek može više i bolje, ali su općenito zadovoljni njihovim reakcijama. O situaciji u svakoj pojedinoj zemlji u kojoj AD Plastik ima tvornice, a ima ih osam u pet zemalja, Došen kaže da su gotovo sve, unatoč svojim specifičnostima, jednako pogođene krizom.
– Rusija je imala manji vremenski odmak u odnosu na Europu, ali situacija se vrlo brzo preslikala i tamo – napominje predsjednik Uprave AD Plastik Grupe.
O utjecaju pandemije Covid-19 na cjelokupnu autoindustriju, Došen kaže da ga je trenutno teško prognozirati jer još ne znamo koliko će kriza trajati.
– Autoindustrija će sigurno biti snažno pogođena, ali posljedice ne možemo točno predvidjeti. Gubici u ovoj industriji značajni su u protekla dva mjeseca, ali stvarne posljedice ovise o brzini opravka tržišta. Ovo će zasigurno biti vrlo teška godina, ali već sljedeće moguć je opravak ako se epidemiološka situacija popravi, što svi priželjkujemo – kaže Došen, koji smatra da je prerano govoriti i o utjecaju na poslovanje AD Plastika.
Izvor:SEEbiz